Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Madmod

I Kløvedalen har vi stort fokus på madmod, selvhjulpenhed, kvalitet, bæredygtighed og velsmag.

Vi har et højt fagligt uddannet køkkenpersonale, som lægger stor værdi i den mad, der tilberedes til børnene. Hver dag nyder børnene velsmagende og sund mad, der tilberedes fra bunden i husenes egne køkkener.

Det pædagogiske måltid

Gennem det daglige måltid og madaktiviteter har vi fokus på, at børnene får et stort råvarekendskab, får et indblik i, hvordan maden bliver tilberedt og i sidste ende får et større madmod.

Hver måned sørger køkkenerne, i dialog med pædagogerne, for at forene henholdsvis vuggestuens og børnehavens månedsplaner med madplanerne, så vi har nogle af de samme temaer. Det kan være den måned, hvor vi har Krible Krable som tema, hvor vi f.eks. prøver at smage insekter eller vores sansemåned, hvor vi sanser forskellige dufte, smage og konsistenser i forhold til vores måltider. Børnene får også lov at røre ved og se på eksempelvis en hel torsk når der er fisketema. Derudover følges der i køkkenerne traditioner som fastelavn, hvor der bages fastelavnsboller på stuerne, luciaboller i december samt den årlige julefrokost til børnene, hvor der serveres traditionel julemad. 

Derudover er børnene med i køkkenerne på det niveau, de er i stand til at deltage. For vuggestuebørn kan det være at hælde ærter op i en skål eller forme boller, som de skal have senere på dagen. Børnehavebørn kan lidt mere og kan derfor være med til at skære grøntsager ud, lave dressinger og lign. Det kan også både for vuggestuebørn og børnehavebørn være en aktivitet at dække madvognene. Det at børn får mulighed for at deltage i køkkenet, giver et større madmod og dermed også en lyst til at spise til at spise maden. Dette gælder i alle henseender, i institution som derhjemme og børnene elsker det.

Gennem måltidet udfordres børnene i forhold til deres selvstændighed, deres selvhjulpenhed, samt deres motoriske kunnen ved f.eks. selv at smøre deres egne rugbrødsmadder og ved selv at bestemme, hvad de vil have på deres tallerken. Vi sørger i høj grad for at udfordre børnene ved at servere retter eller råvarer, som børnene ikke har prøvet før. Ved gentagne gange at servere nye råvarer for børnene, er man med til at vende dem til noget nyt, hvilket gør at de stille og roligt, i deres eget tempo, tør at smage og til sidste ender med rigtig godt at kunne lide maden.

Maden i Kløvedalen

Til frokost serveres der varme måltider 3 dage om ugen. Dette i form af bl.a. supper, gryderetter, grøntsagsretter og fiskeretter. Vi har i Kløvedalen stor fokus på bæredygtighed og serverer derfor et minimum af kød og holder os i høj grad til årstidens frugt og grønt. Vi har stor fokus på, at børnene får den korrekte ernæringen og derfor sørger vi for, at de stadig får de proteiner og vitaminer de har brug for, gennem bønner, linser og groft brød, samt mælkeprodukter. De øvrige 2 dage serveres rugbrød med forskelligt pålæg.
På pålægsfadene serveres 3-4 forskellig slags pålæg i form af f.eks. fiskepålæg, humus, ost og grøntsager, samt forskellige snacks. Der serveres altid massere af snackgrønt til. Til frokosten tilbydes der altid vand og mælk.  

I Kløvedalen tilbydes der hver dag 3 måltider til vuggestuen og 2 måltider til børnehaven. Et frokostmåltid i form af rugbrød og pålæg eller varierende varme retter, og et eftermiddagsmåltid i bestående af f.eks. groft brød, yoghurt eller grød.  Om formiddagen bliver vuggestuen tilbudt et let måltid, i form af knækbrød og frugt.

Køkken personalet sørger for at maden er varieret og følger retningslinjerne fra Gentofte kommunes kostpolitik, samt fødevarestyrelsens kostråd, så børnene får de korrekte mængder og kilder, til de essentielle vitaminer og mineraler, i form a mange fuldkornsprodukter med sunde kostfibre, fisk minimum 2 gange om ugen, mindre salt, meget frugt og grønt, samt magre mejeriprodukter.

Et eksempel på en madplan:

  • Mandag: Krydret linsesuppe med creme fraiche, koriander og ristede rugbrødsstænger
  • Tirsdag og onsdag: Rugbrød serveres med f.eks. avokado, flødeost, kartofler med mayo, artiskokcreme, tomater, tærte, æggekage, fiskefrikadeller og varmrøget laks. Der serveres altid gnavegrønt til.
  • Torsdag: Canneloni m. spinat, svampe og ricotta i en tomat/grøntsagssauce
  • Fredag: Moule frites m. dip og gnavegrønt

Vi sørger for at madplanen lægges på Aula, således at man som forældre kan få et overblik over det der serveres, samt inspiration til ens egen madlavning i hjemmet.

Vi tager selvfølgelig hensyn til den kulturelle og/eller religiøse baggrund i forhold til maden, samt speciale kost og allergier.

””